Home Jaco & Marije in Ghana

Wie zijn wij

Wij zijn Jaco en Marije Veldsema. We komen uit Zwolle en zijn getrouwd op 1 september 2017. Jaco is verpleegkundige en werkte in Nederland in het ziekenhuis. Marije is een social worker en werkte als ambulant begeleider/maatschappelijk werker. 

In januari 2021 is onze dochter Maud geboren.

Jaco is verpleegkundige en werkte in Nederland in het ziekenhuis. Marije is een social worker en werkte als ambulant begeleider/maatschappelijk werker. We hebben beide eerder stage gelopen in Afrika (Jaco in Malawi en Marije in Zuid-Afrika). We hadden de droom om samen voor langere tijd naar Afrika te gaan om daar wat te kunnen betekenen voor de mensen. Na ons trouwen zijn we op zoek gegaan naar een organisatie/project waar wij ons bij aan konden sluiten. Die hebben we gevonden! We zijn sinds begin september 2019 aan het werk voor OM Ghana. Helaas moesten wij in 2020 terug naar Nederland vanwege Covid-19 maar vanaf juli 2021 zijn wij weer terug in Ghana.

We zijn blij dat we een christelijke organisatie hebben gevonden waar onze beroepen, onze liefde voor God en voor onze medemensen samenkomen. We vinden het mooi en belangrijk dat OM Ghana, naast het praktische werk wat ze doet, mensen vertelt over Jezus!

Wat gaan we doen

Jaco werkt in Ghana als verpleegkundige. Hij helpt onder andere bij de medische outreaches die OM Ghana organiseert. Een team van artsen en verpleegkundigen gaat hierbij naar de armere dorpen om medische hulp te verlenen. Daarnaast is Jaco de verpleegkundige voor de jonge meiden die OM Ghana opvangt en wil Jaco gaan werken bij een kleine kliniek om daar mensen te helpen die (vaak) geen geld hebben voor medische zorg. Ook helpt Jaco binnen OM Ghana om de organisatie te verbeteren en denkt hij mee over nieuwe ontwikkelingen.

Marije werkt met de Kayaye meisjes. Dit zijn jonge meiden (vanaf ong. 12 jaar) die van het arme noorden naar het rijkere zuiden zijn gegaan en daar op straat werken. Ze werken op markten, waar ze goederen op hun hoofd dragen die andere mensen hebben gekocht. Dit werk is erg zwaar. Deze meiden hebben weinig toekomstperspectief doordat ze hun school niet hebben afgemaakt. Ze wonen in een sloppenwijk waar het erg onveilig is. OM Ghana heeft een huis waar meisjes opgevangen kunnen worden, een naaiatelier en een kapperszaak waar ze de meiden een ander vak kunnen leren met als doel dat ze een beter toekomstperspectief hebben. Als het kan proberen ze de meisjes terug te laten gaan naar school en/of naar hun familie.

Daarnaast wordt er een nieuw project opgestart, genaamd: Hope on the streets for Children. Het doel van dit project is het motiveren/activeren/onderwijzen van de lokale kerken in Ghana om straatkinderen te gaan helpen. Hierbij zal Marije ook gaan helpen.